kůže

05.02.2018 23:57

Pravá kůže:

Kůže co by materiál je nezpracovaná kůže z obratlovců, zpracovaná kůže se pak nazývá useň, ale slovo kůže se používá jako synonymum slova useň.

Zpracovaná zvířecí  kůže se od pradávna využívala jako oděv nebo surovina k výrobě obuvi.

V naší nabídce bot naleznete zpracovanou kůži - useň vhodnou k výrobě obuvi. Pravé usně jsou velmi odolné.Kůže se vyrábí v různých barvách a mohou mít lesklý i matný povrch. Předností pravé kůže je její dlouhá životnost, je prodyšná a vhodná i pro alergiky.Naše boty jsou vhodné pro každou nohu. Charakteristikou kůže-usně je její vůně a užíváním získá jedinečnou patinu - místy se tvoří vyšší lesk a kůže je hladší.

Velur (semiš) je useň broušená po rubu, vlas zůstává na povrchu, lidový název je semiš. Je méně náchylný na poškození než nubuk.

Rozeznáváme několik základních druhů usní:

  • Hladká useň má jemně strukturovaný povrch s malými póry, který může být zpracován v matu nebo lesku.
  • Lakovaná useň s hladkým a vysoce lesklým povrchem, který je docílen lakovou úpravou usně. Její povrch je velmi choulostivý na mechanické poškození, chemické vlivy, rozmáčení a mráz.
  • Nubuk je useň broušená po líci. Podkategorií je tzv. "psavý nubuk", který nechává i po velmi jemném kontaktu prstů nebo jiných předmětů na líci stopy odstranitelné dalším přetřením nebo překartáčováním.
  • Spodková useň je druh usně, která se používá na výrobu podešví pro společenskou obuv. Je velmi citlivá na vlhko a nerovný povrch.
  • Povrstvená useň

 

 

Zpět